Faktaboks

Administrationscenter Skanderborg:

  • Bygherre: Skanderborg Kommune
  • Bygherrerådgiver: Kuben Management A/S
  • Totalentreprenør: KPC A/S
  • Arkitekt: Schmidt/Hammer/Lassen
  • Rådgivende ingeniør: COWI/BASCON A/S

Bæredygtighed vinder frem inden for dansk byggeri, og siden 2012 har det været muligt for bygninger at opnå en certificering fra DGNB, hvis de opfylder bæredygtighedskriterierne. Et bæredygtigt byggeri kan få enten sølv-, guld- eller platin-certificering fra DGNB, hvoraf sidstnævnte er den sværeste at opnå. For at få platin skal byggeriet opnå mindst 80 procent af de mulige point. For kun anden gang siden den internationale standard DGNB blev indført i Danmark for fem år siden, har et byggeri opnået platin-certificeringen. Det er Skanderborgs nye rådhus, Administrationscenter Skanderborg, som samtidig er det første offentlige platin-certificerede byggeri.

Helhedsorienteret tilgang til bæredygtighed

”Det er ikke noget, man bare lige opnår. Man skal planlægge det i rigtig god tid, og hele processen skal styres målrettet og stramt,” siger Ole Balslev-Olesen, der er chefrådgiver i Kuben Management A/S og DGNB-auditor på byggeprojektet fra start til slut. Han har rådgivet bygherren og dokumenteret, at byggeriet lever op til kravene. For at få en DGNB-certificering skal et byggeri udmærke sig på fem forskellige parametre: miljømæssig, økonomisk og social bæredygtighed samt kvalitet i byggeprocessen og teknisk kvalitet. ”DGNB-certificeringen bygger på en holistisk tilgang til bæredygtighed, hvilket vil sige, at det ikke er nok, at byggeriet eksempelvis er energieffektivt. Det skal også have en fornuftig totaløkonomi, et godt indeklima, en høj teknisk kvalitet, osv.,” forklarer Mette Qvist, der er direktør i Green Building Council Denmark, som står for DGNB-certificeringen.

Høj kvalitet til lav pris

Det er netop den helhedsorienterede tilgang til bæredygtighed, der har givet Administrationscenter Skanderborg den højeste udmærkelse inden for DGNB-systemet, men der er også nogle særlige områder, hvor byggeriet udmærker sig. ”Man har formået at score rigtig højt på eksempelvis indeklima og kvalitet i processen og udførelsen, samtidig med at byggeriet har været forholdsvist billigt og har en rigtig fornuftig totaløkonomi,” forklarer Ole Balslev-Olesen. Dermed maner byggeriet måske den myte til jorden, at det er dyrt at arbejde bæredygtigt. ”Kombinationen af god økonomi og høj kvalitet er en af de dyder, DGNB-certificeringen vægter højest. Bæredygtighed hænger nemlig uløseligt sammen med økonomi. Man kan ikke få en DGNB-certificering, hvis ikke totaløkonomien er fornuftig,” siger Mette Qvist.

Badevand genbruges til varme

På forhånd var målsætningen, at byggeriet skulle opnå en guld-niveau i DGNB-certificeringen, hvilket kræver en score på mindst 65 procent af de mulige point, men man nåede i sidste ende op på en samlet score på 80,5 procent, hvilket udløste platin. Der er flere kreative tiltag, der har bidraget til den høje score. Ole Balslev-Olesen giver nogle eksempler: ”Bygningen har et varmesystem, hvor man genbruger varmt badevand til opvarmning. Man har opnået et godt indeklima ved at lave solafskærmning og grøn beplantning på ydermurene. Luftkvaliteten er høj, og det er muligt for den enkelte bruger at justere ventilationen. Der er også sørget for gode akustiske forhold,” siger Ole Balslev-Olesen.

DGNB-principper skal på banen fra start

Han mener, at fremtidige byggeprojekter kan lære af byggeriet i Skanderborg. ”Hvis man vil opnå platin, er det helt centralt, at der er en DGNB-auditor involveret fra start, så hele byggeplanlægningen bliver støbt efter DGNB-principperne. Derudover har hele styringen af projektet i Skanderborg været meget stram, og det har givet mange point på procesparameteret,” siger Ole Balslev-Olesen. Mette Qvist understreger dog også, at platin-certificeringen ikke er for alle byggeprojekter med bæredygtighedsambitioner. ”Det handler om det muliges kunst. Platin er kun toppen af kransekagen, og det er ikke relevant for alle bygninger. Sølv- og guld-niveauet kræver opfyldelse af henholdsvis 50 og 65 procent, og det er i forvejen langt over standarden i de fleste byggerier,” siger hun. 

Skanderborg Rådhus


Skanderborgs nye rådhus (FOTO: Skanderborg Kommune)