Med individuelle varmtvandsmålere betaler beboere og erhvervsbrugere kun for deres eget vandforbrug. Det medfører en fordel for såvel den enkeltes tegnebog som for miljøet, da forbruget mindskes med helt op til 20-25 procent. Det fortæller specialkonsulent i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, Niels Bruus Varming. “Hvis man har tendens til at stå længe under bruseren, vil man som regel korte sine bade lidt ned, når forbruget viser sig på regningen.” Fra udgangen af 2016 skal alle bygninger, der bliver brugt eller beboet af flere lejere, ejere eller andelshavere have installeret individuelle varmtvandsmålere. Det gælder i såvel private boliger som erhvervsbygninger. Kravet er en følge af et EU-direktiv om at mindske energiforbruget.

Færre konflikter over regningen

Udover både energioptimering såvel som økonomisk besparelse kan forbrugerne holde øje med forbruget online. Og de slipper for at skulle være hjemme til aflæsninger, da det med målerne sker automatisk og digitalt. Dertil medfører det som regel færre stridigheder over fordelingen af udgifterne, påpeger Niels Bruus Varming. "Med individuelle målere kan man meget nemmere styre sine udgifter til varmt vand. En person, der bor alene, skal ikke længere betale for, at en familie på fem naturligt bruger mere vand,” fortæller han.

Ældre bygninger undtaget

Han understreger, at kravet kun gælder for bygninger, hvor installeringen tjener sig selv hjem inden for målerens levetid. “I nogle gamle bygninger er det for svært at installere målere, da det kan kræve en måler på alle haner, dvs. både i badet, ved håndvasken, i køkkenet og alle andre steder, hvor man bruger varmt vand,” siger han. Derfor er der i bestemmelsen specificeret, at kravet gælder bygninger, hvor det er teknisk muligt og økonomisk rentabelt at installere målerne.

Ejerens ansvar at leve op til kravet

Niels Bruus Varming fortæller, at det er bygningsejerens ansvar at få målerne installeret. I en andels- eller ejerforening er det foreningen, der har ansvaret. Der findes private firmaer, der kan tilkaldes for at få et overblik over, hvor mange målere der skal installeres og hvor. Også vvs’ere og de målerfirmaer, der kommer årligt og ved flytninger, kan hjælpe ejeren eller foreningen i gang. Det er som regel målerfirmaerne, der har målerne liggende.