Kaffe er ikke bare kaffe, mener Søren Stiller Markussen, der har en lang række kaffemesterskaber under bæltet. En god kaffe kan skabe en mere positiv arbejdsatmosfære på mødet og på tværs af afdelinger, forklarer han. ”Jeg har lavet flere studier på, hvordan god kaffe ændrer folks adfærd, og resultatet viser gang på gang, at det bringer smil og positiv arbejdsatmosfære frem. Mine undersøgelser viser sågar, at folk møder tidligere ind på arbejdet, for at få en god kop kaffe inden dagens arbejde kan begynde,” siger Søren Stiller Markussen. Han har blandt andet vundet sølv i verdensmesterskabet i barista-disciplinen og er mange gange blevet kåret som Danmarks bedste barista.

Billig kaffe dur ikke

En god kaffe kræver en god, friskristet bønne, som ikke er ældre end tre måneder. Smag og aroma ændrer sig over tid pga. de flygtige gasarter – som ofte gør, at de bønner man køber i supermarkedet ofte er for gamle. Det resulterer mange gange i en betydeligt ringere smag og udbytte, konstaterer Søren Stiller Markussen. ”Det gælder om at købe bønner, som kommer fra bær, der ikke er inficeret af bakterier og mug. Samtidig giver én for uensartet i modenhed i kaffebærret også en tilsvarende uensartet smag og brygning af kaffen. Det bliver lidt dyrere, men til gengæld giver det også en helt anden smagsoplevelse og mæthedsfornemmelse. Derudover kan man med fordel brygge det selv og eventuelt købe sin egen bønnekværn," siger Søren Stiller Markussen.

Kvalitetskaffe er billigst på den lange bane

”Billig kaffe er ikke altid den nemme løsning. God kvalitetskaffe fylder mere i både smag og mæthedsfornemmelse. Kroppen skal forholde sig til flere indtryk og nuancer i kaffe, som ofte er mere kompleks, end kaffe der er ristet til mørk og bitter væske, og det giver en anden mæthed. Man kan ikke drikke flere kander af gode kvalitetskaffe, som jeg oplever med den billige kaffe, hvor man kan tylle uanede mængder ned. Så på længere sigt, vil der faktisk være en besparelse på indkøb af mængden på kaffe da mæthedsfornemmelsen indtræder ret hurtigt pga. De mange indtryk,” slutter han.

Mesterskaber

  • 2015, Danish Barista Champion.
  • 2014, Danish Barista Champion. 
  • 2011, Danish Latte Art Champion.
  • 2010, Danish Barista Champion, Top Finalist 5th place World Barista Champion, London
  • 2008, Danish Barista Champion, Top Finalist 6th place World Barista Champion, Copenhagen
  • 2008, Goldwinner of European Coffee Team Challenge,
  • 2008, Winner of World Best Coffee Nation,
  • 2007, Top Finalist 2nd place World LatteArt Championship, Antwerp