Når man taler om det gode indeklima, taler man ofte om, at luftfugtigheden skal holdes nede. Måske fordi de fleste kender den ubehagelige fornemmelse af at sidde i et fugtigt lokale med sveden piblende ned af ryggen. Men den modsatte ende af spektret kan være lige så slem. Tør luft, eller det man også kalder relativ lav fugtighed, fører nemlig en hel masse problemer med sig.

Vira hvirvler rundt i den tørre luft.

Den amerikanske læge Stephanie H. Taylor forsker i, hvordan indeklima påvirker sundheden, og hun peger på mindst tre negative konsekvenser af tør luft.

  1. ”For det første forværrer tør luft vores immunsystem. Dels udtørrer det vores slimhinder, hvilket betyder, at luftbårne vira lettere trænger ind i kroppen. Dels giver det ganske små sprækker i hud og læber, hvor partikler og bakterier kan trænge ind,” siger hun.
  2. ”For det andet øger det smittespredningen, idet vira har lettere ved at svære rundt i tør luft.
  3. Og for det tredje øger det chancen for dehydrering, hvilket forværrer koncentrationsevnen og hukommelsen.”

Det underbygges af flere studier, påpeger forskeren. ”Studier viser, at jo tørrere luft, jo værre infektioner får patienter på hospitaler. Andre studier viser, at dehydrerede elever klarer sig værre end hydrerede elever. Og jeg er selv i gang med studie, der indtil videre viser, at plejehjemsbeboere bliver mere syge, hvis luften er tør,” siger Stephanie H. Taylor.

Luftbefugtning får bugt med tør luft

Desværre er tør luft på de færrestes radar, da det sjældent er noget, man lægger mærke til, som man gør, når luftfugtigheden er for høj. Af samme grund er mange bygninger ikke designede til at opretholde en ordentlig luftfugtighed i vintermånederne. Hvis man mistænker, at luftfugtigheden på kontoret er for lav, kan man måle det med et hygrometer. Ifølge Stephanie H. Taylor er den ideelle relative luftfugtighed på mellem 40 og 60 procent. Ligger den derunder, foreslår forskeren, at man investerer i en luftbefugter. Der findes flere forskellige typer luftbefugter, men generelt vil de automatisk tilføre den mængde fugt, der er nødvendig for at holde en ideel luftfugtighed i lokalet. ”Virksomheder bør gøre det til en praksis hele tiden at overvåge luftfugtigheden i deres kontorlokaler og befugte luften, hvis den er for tør. Det vil reducere antallet af sygedage og forbedre produktiviteten,” siger Stephanie H. Taylor.