”Vi skal tænke på mad som hjernens brændstof. Energien vi får fra det, vi spiser, skal gå op i vores hjerner i stedet for ned i vores maver. Et tungt fordøjeligt måltid giver ikke lyst og energi til at gå tilbage til arbejdet,” siger sundhedsgastronom Janne Bagger. Da det er vigtigt at være årvågen og koncentreret, uanset om man arbejder ved et skrivebord eller en maskine, skal der energi til hjernen, når man er på arbejde. ”Det er jo også i arbejdsgiverens interesse, at medarbejderne kommer tilbage fra frokosten med ny energi, frem for at de har spist sig mætte i en masse fedt, der giver en tung følelse,” siger Janne Bagger.

Sund kost kan hjælpes på vej

Men nu er det jo ikke alle, der automatisk tænker på eller tænder på at spise sundt. ”Man kan hjælpe det hele lidt på vej ved at gøre det nemt for folk og måske nedtone det sunde. I stedet for at sige ’spis det her, det er sundt’, så sige ’smag det her, det smager super godt’. Man kan i stedet for sundhed snakke om velvære, god smag og slå på, at det giver ny energi,” pointerer Janne Bagger. Og hvem vil sige nej til mere energi? Hvis maden så endda er virkeligt velsmagende, spiser man heller ikke så meget. ”Hvis du bliver tilstrækkeligt stimuleret, ved at maden kommer hele vejen rundt i smags-kompasset – surt, sødt, salt, bittert og umami – så får du en anderledes tilfredshed og spiser mindre,” siger Janne Bagger.

Genkendelighed og velsmag får os til at spise det sunde

”Det skal være så nemt og lækkert, at man ikke kan sige nej til det sunde. Køkkenet kan styre en hel masse f.eks. ved at komme grøntsager i frikadellerne eller lave boller i karry med usynlige grøntsager i sovsen. Man kan lave den mad, folk kender, blot tilberedt på en lidt anden måde,” siger Janne Bagger. Det gælder også om at give de ansatte nogle gode oplevelser i frokosten på arbejdspladsen og have en god dialog. Kantinelederen kan f.eks. sige: ’jeg har lavet denne her lækre bønnesalat, der kommer hele smagskompasset rundt, skal du ikke lige smage den?’

Sund kost på arbejdspladsen som CSR

Janne Bagger mener, at mad på arbejdspladsen bør være et ledelsesanliggende ved at blive sat ind i CSR-politikken. ”Medarbejdernes sundhed kan sættes ind i en bæredygtighedskontekst i form af flere grøntsager og mindre kød. Derved er det ledelsen, der tager ansvaret, og ikke kantinelederen der skal forsvare, at nu er der kun én kotelet i stedet for to,” siger hun.